Bulgarije

Img

Buenek

Uit Bulgarije dansen we choreografie die bestaat uit drie dansen. Kenmerkend aan de Bulgaarse dansen en muziek zijn de onregelmatige maatsoorten. In Nederland is de meeste muziek gemaakt in een 4/4 maat, of soms een 3/4 (een wals). In Bulgarije zijn is meeste muziek juist in een niet regelmatige maatsoort zoals 7/8, 9/8 of 11/16. Hierdoor onstaat andere manier van dansen.

De eerste dans, waar we de choreografie naar genoemd hebben, is een Buenek. Dit is een dans met een rituele achtergrond. Het is van oorsprong een meisjesdans waarbij de meisjes als een lange slinger van huis naar huis gaan om elke familie de beste wensen te brengen.

De tweede dans wordt gedanst op het lied Ljiljana Mome en is afkomstig uit de regio Pirin in het zuiden van Bulgarije. In het lied wordt bezongen hoe Ljiljana door Georgie ten huwelijk wordt gevraagd. Het is een dans in 7/8 ritme.

De derde dans is een Pazardzjiska kopanitsa. De kopanitsa is een dans in een 11/16 ritme die voorkomt in heel Bulgarije. Deze komt uit de plaats Pazardzik in het midden van Bulgarije.