Hongarije

Hongarije

In Hongarije is er nog altijd een levendige danscultuur. In het land zijn veel verschillende dansstijlen te vinden. In ons repertoire hebben we een groot aantal van deze dansen opgenomen: vrouwendansen, mannendansen, parendansen en kringdansen uit verschillende delen van het land.

Kruikjesdans

Deze dans begint met een voor de mannen waarin zij met een stok dansen. Daarna volgt er een vrouwendans. De vrouwen hebben een kruikje bij zich dat gevuld is met kralen. Door het kruikje op de maat van de muziek te schudden, voegen ze zelf iets toe aan de muziek. Tot slot voegen de mannen zich weer bij de vrouwen.

Samogy Suite

In deze suite dansen we verschillende dansen uit de streek Samogy in zuidwest Hongarije. De choreografie begint met een karikázó, een traditionele kringdans voor vrouwen. Karikázó’s stammen al uit de veertiende eeuw. Deze dans wordt gevolgd door een klapdans voor mannen. De Samogy Suite wordt afgesloten met een langzame Dudalas en een vlotte Ugrós waarbij de mannen en vrouwen samen dansen.

Samogy Parendans

Deze parendans komt ook uit Samogy, in zuidwest Hongarije. De man en vrouw dansen samen, maar hebben ook hun eigen verschillende figuren die in steeds in een andere volgorde achter elkaar gedanst worden.

Szatmári csárdás

De Csárdás is een parendans en is de meest populaire Hongaarse dans die in heel Hongarije gedanst wordt. Deze dansvorm is ontstaan onder Oostenrijkse beïnvloeding. Ieder dorp in Hongarije heeft zijn eigen Csárdás. Deze Szatmári Csárdás komt uit het noorden van Hongarije, uit de streek Szatmar. De man voert veel klapfiguren uit, de vrouw draait vooral om haar as.

Choreografie: Erda Baerents-Huizinga

Flessendans

Dit is een spectaculaire flessendans voor de vrouwen. Zij dansen met flessen wijn op hun hoofd.

Choreografie: Erda Baerents-Huizinga naar een voorbeeld van het Hongaars nationaal folkoristisch dansensemble

Mannendans

In Hongarije hebben de mannen en vrouwen behalve de parendansen ook hun eigen dansen. Dit is een dans alleen voor de mannen.

Choreografie: Marc Bout

Zoals u hierboven ziet hebben wij veel Hongaars op het repertoire. Indien u in uw voorstelling veel Hongaars wenst te zien kunt u dit aangeven. Wij kunnen bijvoorbeeld een Hongaarse suite dansen die bestaat uit de Flessendans, de Csárdás, een deel van de Kruikjesdans en een Ugrós. Deze suite duurt dan 17 minuten. We kunnen ook een aantal van de dansen in de voorstelling verwerken. Zonder speciaal verzoek zullen we tijdens een optreden nooit zo'n lang blok Hongaars doen maar een kortere dans of combinatie van dansen kiezen.