Oekraïne

Oekraïne

Oekraïne, dat vroeger deel uitmaakte van de Sovjet-Unie maar nu een zelfstandige republiek is, wordt gekenmerkt door vrolijke dansen en acrobatische “kozakkendansen”.

Vesnyanka

Vesnyanka betekent "voorjaar". Deze dans is uitgegroeid tot één van de karakteristieke dansen van Garoon. Dit komt onder andere door het contact met de Oekraïense dansgroep Ross uit Belaja Cherkov, een middelgrote stad ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev. In de dans komen de vrouwen in het voorjaar, na de lange Oekraïense winter, bij elkaar op het marktplein. Er valt heel wat bij te kletsen en wanneer de muziek begint is er weinig voor nodig om de vrouwen uitbundig samen te laten dansen. Naar het marktplein gelokt door al die pret komen de mannen in beeld, die met hun stoere dansen (Kozatchok) proberen indruk op elkaar, en vooral op de vrouwen te maken. Er ontwikkelt zich een spel tussen de vrouwen en de mannen. Tot slot dansen de mannen en vrouwen samen, waarbij de mannen nog eens laten zien wat Oekraïense dansen zijn.

De kostuums komen uit Oekraïne en zijn daar speciaal voor ons gemaakt. De mannen hebben originele blauwe Oekraïense broeken aan. Opvallend is de vijf meter lange sjaal die op een speciale manier om hun heupen gewikkeld zit.

Choreografie: Doyle Marko & Leanne Koziak

Wareniki

In de dans wordt het bakken van Wareniki uitgebeeld. Wareniki is een Oekraïens gerecht: deegflapjes die worden gevuld met zoet (vruchten) of hartig (kaas), en vervolgens gekookt. Wareniki worden opgediend met room. In de dans zien we de vrouwen met het meel in de weer: ze maken het deeg en vullen de flapjes. De mannen proberen vervolgens van de Wareniki te snoepen, wat de vrouwen weer proberen te voorkomen. De dans is oorspronkelijk van de dansgroep Ross uit Oekraïne.

Kum-do-Kumi

Kum-do-Kumi is een typische Oekraïense uitdrukking. Kum en Kumi betekent peetvader en peetmoeder, maar in deze uitdrukking heeft het de betekenis van flirten. Dat is ook wat er in deze dans wordt uitgebeeld. Het is voorjaar, Wowa sluipt 's ochtends zijn huis uit met als doel de buurvrouw Oxana te versieren. Als dat maar goed afloopt...